Najistaknutiji borci za ljudska prava

NELSON MENDELA – prvi demokratski izabrani predsednik Juzne Afrike,  i jedan je od najistaknutijih boraca u borbi protiv aparthejda koji je svoj život posvetio humanitarnom radu i borbi za ljudska prava. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.

 

ABRAHAM LINKOLN – američki političar i državnik koji se smatra jednim od najznačajnijih predsednika SAD. 1856. godine se prikljucio Republikanskoj stranci osnovanoj sa namerom da se suprotsavi širenju ropstva među novopriključenim državama SAD.

 

KLARA ZETKIN – borac za ženska prava, za ravnopravnost između polova i pravo glasa. 1911. godine organizovala je protest, gde je uspela da okupi više od million ljudi u znak protesta sto žene nemaju pravo glasa. Propagirala je slobodnu ljubav i prekid trudnoće.  Od 1975. godine Ujedinjene Nacije 8.mart slave zvanično kao Dan žena, a 8.mart je i dan rođenja Klare Zetkin.

 

MAHATMA GANDI – indijski političar i vođa poktreta za nezavisnost, koji je 20 godina radio u Juznoafričkoj Republici gde se borio za prava i slobode indisjkih migranata.

 

MARTIN LUTER KING –  njegova nenasilna borba za građanska ljudska prava zasnovana na hrišćanskim verovanjima i taktikama građanske neposlusnosti, inspirisana aktivizmom Mahmate Gandija. Njegov aktivizam predstavlja veoma važan deo američke istorije.

SIRIN EBADI – advokatica, borac za ljudska prava i glavni osnivač Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu, a 2003. godine je dobila  Nobelovu nagradu za mir za pionirske napore za ljudska prava.

 

Ivona Ninkov