Uskraćivanje slobode kretanja ženama u Saudijskoj Arabiji

Kada pomislimo na arapske zemlje, jedna od romantičnih asocijacija jeste upravo na raskoš, zabranjene ljubavi i bajke bez kraja. Na stranu političke prilike i međunarodni odnosi, ovog puta ćemo se posvetiti pravima žena, pre svega osnovnom pravu na slobodno kretanje.

Svedoci smo strogih odredbi duboko ukorenjenog šerijatskog prava i generalno lošeg položaja žena u islamskim zemljama. Jedan od tih sistema je jasno vidljiv u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja za sada obećava otvoreniji i moderniji pristup u sprovodjenju prava žena. Budući da se uzdiže na vlast kao krunski princ Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman obogatio je reputaciju pametnog mladog reformatora, povlačeći svoju skrivenu zemlju u moderno doba novom vizijom.

Velik deo njegovog fokusa bio je na ekonomskim promenama, ali princ, 32-godišnji sin saudijskog kralja, takođe je obećao više prosvećene socijalne politike, uključujući i za žene, što je propraćeno na Zapadu. Sve ovo je, ekonomski i politički gledano, sprovođeno u cilju podizanja atraktivnosti zemlje stranim investitorima.

Kako je najavljivano još od 2017. godine, Saudijska Arabija namerava ukinuti zabranu žena vozača. Otimistično je odjeknula vest kako princ otvara škole za učenje vožnje za žene. Ipak, tokom meseca maja ove godine, princ je preokrenuo kurs. Naime, vidljiva je represija nad aktivistima koji su promovisali pravo žena da voze. Vlada je opkolila početnu grupu aktivista i najmanje 11 osoba, uglavnom žena, je uhapšeno i ispitano bez pristupa advokatima. Jedna žena je rekla da je držana u zatvoru. Konačno, na sreću, zabrana vožnje za žene vozače je ukinuta 24. juna.

Ipak, sve ovo dovodi u pitanje ispunjenje ozbiljnijeg obećanja kada se radi o slobodi kretanja žena. Radi se o Zakonu o starateljstvu, koji kaže da svaka žena mora imati muškog staratelja – muža, oca, brata, čak i jednog sina – koji u njeno ime može doneti ključne odluke, uključujući podnošenje zahteva za pasoš, studiranje u inostranstvu na državnoj stipendiji, ali i venčanju.

Pravo na slobodu kretanja jeste jedno od osnovnih ljudskih prava. Možda naizgled ovo pravo i nije toliko važno, kada gledamo svu raskoš Arabije i zamišljamo privatne vozače koje muževi obezbeđuju ženama, dok se pitamo žašto bi neka žena uopšte želela da samostalno vozi kola. Iako su socijalne prilike u neuporedive u našoj zemlji i Saudijskoj Arabiji, lično, kao žena, sam izuzetno zahvalna na prilici da samostalno vozim automobil već 14 godina i nema tog raskoša za koji bih menjala svoju slobodu.

 

Kosa Protić

Please follow and like us: