Ljudska prava i 2018 World Cup

Kako smo u godini održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, i sva pažnja se sve više usmerava ka Rusiji kao domaćinu, moramo priznati da je ovaj fenomen postao sfera našeg interesovanja. Naše udruženje za sada broji članice, što se svakako u hodu menja, pa bi se moglo zapitati otkud strast prema fudbalu. Odgovor je vrlo jasan – radi se o mogućem kršenju ljudskih prava na prvenstvu.

Naime, prema rečima Minki Vorden iz Human rights watch Svetska fudbalska federacija je prihvatila minimalne standarde o ljudskim pravima u zemljama gde se održavaju fudbalska prvenstva, uključujući nultu toleranciju ka diskriminaciji zasnovanoj na seksualnoj orjentaciji. Predsednik FIFA Gianni Infantino je pristao primenjivati ​​vodeća načela Ujedinjenih nacija o poslovanju i ljudskim pravima u svim operacijama.Takođe, tvrdi da je FIFA “predana rešavanju diskriminacije u svim njenim oblicima”.

Istovremeno, mesec jun će obeležiti petu godišnjicu ruskog diskriminirajućeg anti-gay propagandnog zakona, koji zabranjuje takozvanu “propagandu” homoseksualnosti prema mladima ispod 18 godina. U praksi je upotrebljavan za suzbijanje rasprave i sprečavanju promocije u bilo kom javnom kontekstu, gde bi dete moglo prisustvovati. Konkretno, to znači da su i zastave duginih boja strogo zabranjene na fudbalskim stadionima i oko njih, pošto bi dete moglo videti i čuti ovakvu propagandu. Nasilje usmereno ka homoseksualcima je toliko poraslo u Rusiji da je F.A.R.E., organizacija koja se bori protiv diskriminacije u fudbalu, upozorila navijače koji prisustvuju Svetskom prvenstvu sa svojim istopolnim partnerima da to ne pokazuju u javnosti.

Svakako, ovde se priča o diskriminaciji ne završava. Katar, koji ima zakone za kažnjavanje homoseksualaca s jednom do tri godine zatvora, će biti sledeći domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine. Takođe,  13. juna FIFA će glasati između zajedničke ponude SAD-Kanada i Meksika i Maroka za domaćina 2026. godine – iako zakoni Maroka predviđaju zatvorske kazne za istospolne odnose. Zakon je poslednjih godina doveo do brojnih hapšenja, uključujući i dve djevojke 2016. godine za ljubljenje na javnom mestu.

Jasno je vidljiva kolizija nacionalnih zakona zemalja članica prvenstveno sa načelima Ujedinjih nacija, a svakako i sa načelima FIFA o zabrani diskiminacije. Mnogi su predlozi i uticaju na FIFA u smislu kažnjavanja članica čije matične zemlje ne posluju u skladu sa načelima ljudskih prava, ali i pozivanja velikih kompanija da povuku sponzorstva prvenstva gde god se dokaže da je kršenje prava moguće.

Nama za sada ostaje da pratimo i izveštavamo o daljim dešavanjima, u nadi da će osnovna načela biti ispoštovana i da nećemo biti svedoci diskriminacije.

Svakako, lepa strana svega toga je što ćemo uživati u kvalitetnom fudbalu.

Kosa Protić

Please follow and like us: